ERIK VERWEY TRIO & HERMINE DEURLOO - ABOUT A HOME

Artiest info
Website
 
Label : Teles Music

Het Erik Verwey Trio bestaat al enkele jaren, in 2021 verscheen hun debuutalbum People Flow dat lovende recensies kreeg, nationaal en internationaal. Erik Verwey werkte na zijn studie aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag vele jaren als (film)componist en begeleider van diverse succesvolle theater- en cabaretprogramma’s in Nederland. Dat heeft hem veel ervaring in het componeren bijgebracht waarvan hij met het trio optimaal van profiteert. Het trio bestaat uit Erik Verwey, componist/pianist, Hendrik Müller, contrabas en Daniel van Dalen, drums en op dit nieuwe album is Hermine Deurloo met chromatische harmonica aanwezig als gastsoliste. Daniel van Dalen heeft inmiddels grote bekendheid gekregen door zijn aanwezigheid in de Huisband Fuse in het programma van Paul Witteman en Hendrik Müller is o.a bekend van het Daahoud Salim Quartet. Hermine heeft inmiddels al een vijftal albums op haar naam staan.

Haar laatste Riverbeat met Steve Gadd heb ik al eerder gerecenseerd voor Rootstime en ook op het album Some more time van Philip Kroonenberg is zij op een tweetal nummers aanwezig. Ze trad inmiddels al op met artiesten als Corrie van Binsbergen, Mike Boddé, het Metropole Orkest, het Schönberg Ensemble en het Brussels Jazz Orkest. Hier speelt zij een hoofdrol en versterkt zij het filmisch karakter van de muziek, misschien moet de luisteraar wel blij zijn dat ze ooit haar altsaxofoon inruilde voor de chromatische mondharmonica. Ze sluit naadloos aan bij de heerlijke muziek van het trio, het sprankelende pianospel van Erik en de gloedvolle klanken van Hermine vormen een geslaagde muzikale synthese.

“About a Home” is een muzikale weergave over het thuis zijn, het weggaan en alle beslommeringen die dat met zich meebrengt, gebaseerd op dit thema heeft Erik tien nieuwe composities geschreven toegespitst op het unieke geluid van Hermine en daarin is hij volledig geslaagd, alle nummers vormen tezamen een verhaal rond de titel About a home, zo gaat het in het openingsnummer “Trepidation” over een staat van nerveusheid, de hartslag neemt toe, wordt het chaos, deze aardbeving laat het huis trillen op haar grondvesten en we bouwen het steen voor steen weer op. En dat laat de muziek ook horen van chaos naar rust, heel knap. “An Encounter” is geschreven naar aanleiding van een ontmoeting in Argentinië, een pleidooi voor contact. Loop naar buiten en kijk om je heen, hoe wordt je wijzer van een ander inzicht buiten je bubbel?

“Mother’s Lament”, een lament bass is een dalende baslijn waarbij elke noot is geharmoniseerd. En hoewel de titel anders doet vermoeden, klaagt deze moeder nooit. De essentie van dit stuk is juist positief en de melodie wil vaak omhoog. In het midden gaan de piano en harmonica in dialoog, er wordt opgebouwd om daarna weer terug te keren naar het lyrische thema: thuis naar moeders. “The Glance”, de blik in de ogen van je geliefde toen je haar de allereerste keer ontmoette. Zag je het goed of leek het maar zo ? Zou dit haar zijn? Ja, het kan niet missen. Zo heeft Erik voor elk nummer een aardige omschrijving waarvan ik er enkele heb uitgelicht om de a.s. luisteraar te inspireren. Alle composities zijn geschreven door Erik met uitzondering van “Love theme from Spartacus” van Alex North uit de film van Stanley Kubrick uit 1960, uitermate geknipt voor deze groep en in het bijzonder voor de harmonica van Hermine. Ik raad eenieder die van filmische muziek houdt, zijn oor te luisteren te leggen met dit album. Een klein minpuntje in mijn beluistering is het feit dat de harmonica veel prominenter in het geluidsbeeld staat dan de piano, daar had wat meer evenwicht mogen zijn, maar smaken verschillen.

Jan van Leersum.